i)
Cappuccino Ιταλικό (IL CAPPUCCINO ALL
ITALIANA) που είναι ένα
κανονικό espresso σε μεγάλο φλιτζάνι με κρέμα γάλακτος
(γάλα πάντα φρέσκο!). Συνοδεύεται συνήθως με σκόνη κακάο ή τριμμένη σοκολάτα και
βέβαια κρουασάν.
ii)
Cappuccino μικρό (ΙL VAPPUCCINO ALLA TRIESTINA)
που είναι ένα κανονικό espresso σε μικρό φλιτζάνι με
κρέμα γάλακτος. Επιπλέον ισχύουν τα ίδια με την (i)
iii)
Cappuccino Βιεννουά (ΙL CAPPUCCINO VIENESE)
που είναι ένα κανονικό espresso σε μεγάλο φλιτζάνι με
κρέμα γάλακτος και επιπλέον σαντιγύ.
iv)
Cappuccino Βιεννουά σε μικρό
φλιτζάνι.
Γ. Μακιάτο (MACCHIATTO
FIORDILATTE PORTIOLI)- κανονικό
espresso σε μικρό φλιτζάνι με ελάχιστη κρέμα γάλακτος.
Ε.
Espresso κορέτο (LESPRESSO CORRETTO PORTIOLI)-κανονικό
espresso με ελάχιστη ποσότητα κονιάκ,
ουϊσκυ ή λικέρ, baileys ή calhua.
ΣΤ. Καφελάτε
(CAFFE LATTE PORTIOLI)-
κανονικό espresso με αρκετο γάλα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΡΟΦΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕSPRESSO
ΡΟRTIOLI
ESPRESSO NORMALE
Μία δόση καφέ espresso
ESPRESSO RISTRETO
Μία δόση καφέ espresso με λιγότερο νερό
ESPRESSO LUNGO
Μία δόση καφέ espresso
και ζεστό μέχρι να
γεμίσει το φλιτζάνι
ESPRESSO MACCHIATTO
Μία δόση καφέ espresso
και μία κουταλιά ζεστή κρέμα γάλακτος
ESPRESSO CORETTO
Μία δόση καφέ espresso
και ένα καπάκι
Sabuca
ESPRESSO CON PANNA
Μία δόση καφέ espresso και μια ροζέτα σαντιγύ
ESPRESSO DOPPIO
Μία διπλή δόση καφέ espresso σε μεγάλο
Φλιτζάνι
ESPRESSO FREDDO
Ένα παγωμένο απολαυστικό ρόφημα με
βάση τον espresso
CAPPUCCINO
Μία δόση καφέ espresso και κρέμα γάλακτος σερβιρισμένα
σε μεγάλο φλιτζάνι
CAPPUCCINO VIENNOIS
Μία δόση καφέ espresso, μια δόση κρέμα
γάλακτος και μια ροζέτα σαντιγύ
CΑΡΡUCCINO
CORETTO Ένας cappuccino με
προσθήκη baileys ή kalhua
CΑΡΡUCCINO
COΝ CΙΟCCOLΑΤΑ
Ένας cappuccino με προσθήκη
σοκολάτας
CΑΡΡUCCINO
FREDO Ένας αρκετά δροσερός cappuccino
CΑΡΡUCCINO
FREDDO VIENNOIS 0 ίδιος δροσερός cappuccino
με προσθήκη σαντιγύ
Για να κάνετε ένα πραγματικό ιταλικό espresso, υπάρχουν χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται και εδώ θα αναφέρουμε ορισμένους που καλό είναι να τους έχετε υπ όψιν σας:
Ο καλός καφές ξεκινά με το νερό, γι αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα καλό αφαλατωμένο νερό.
Χρειάζεται ειδική φροντίδα για τη συντήρηση και το καθαρισμό των τμημάτων που έρχονται σε άμεση επαφή με τον καφέ όπως το γκρουπ, τα φίλτρα και τον μύλο.
Σε τακτά διαστήματα πρέπει να ελέγχετε τη δόση του καφέ [όχι λιγότερο από 7 γρ. και να ελέγχετε το άλεσμα του καφέ, το οποίον όντας υγροσκοπικό θα πρέπει να είναι λιγότερο αλεσμένο (μεγαλύτεροι κόκκοι) τις υγρές και βροχερές ημέρες και περισσότερο αλεσμένο (μικρότεροι κόκκοι) τις ήπιες και ανεμώδεις ημέρες.
Βασικές οδηγίες για την παρασκευή ενός Espresso Portioli
Μύλος
Έλεγχος στα μαχαίρια αν είναι σε καλή κατάσταση
Ρύθμιση ποσότητας καφέ- 7γρ. Portioli CAFFE
Ρύθμιση αλέσματος καφέ ανάλογα με τον τύπο της μηχανής.
Πριν χρησιμοποιηθεί PORTIOLI CAFFE να γίνεται σωστός καθαρισμός του δοσομετρητή
Μηχανή του ΕΣΠΡΕΣΣΟ
Η μηχανή του espresso πρέπει να έχει πίεση 9 Ατμόσφαιρες
Η ιδανική θερμοκρασία του νερού στο γκρουπ είναι 92 c
Καθαρισμός στα γκρουπ-φίλτρα-σίτες
Πίεση στο δοχείο του νερού: 1 bar
Σωστό πάτημα στον καφέ πριν τοποθετήσουμε την κούπα στο γκρουπ
(βασική διαδικασία)
Φρέσκος Καφές
Φλιτζάνια espresso-καπουτσίνο πάντα ζεστά
ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑ ΕΣΠΡΕΣΣΟ PORTIOLI ΕΙΝΑΙ
7γρ. PORTIOLI CAFFE, όπως τα λαμβάνουμε από ένα σωστά
ρυθμισμένο μύλο-30 cc νερού-πίεση 9Ατμ.- θερμοκρασία νερού 92o C
-χρόνος απόσταξης 30-espresso PORTIOLI.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Απαραίτητη συντήρηση μηχανής σε ημερήσια βάση:
Καθαρισμός τυφλού φίλτρου-βουρτσάκι
Καθαρισμός γκρουπ από τα κατάλοιπα των αιθέριων ελαίων του καφέ.